Kohti pohjoista

Vajaan parin viikon Caloundran pysähdyksemme jälkeen matkamme jatkui kohti pohjoista. Otimme suunnaksemme Hervey Bayn, joka on 77000 asukkaan pikkukaupunki noin 200 kilometriä Caloundrasta pohjoiseen. Kaupunki on internetistä saatujen puolueettomien tietolähteiden mukaan yksi Australian nopeimmin kasvavista kaupungeista. Väite pitänee paikkansa, sillä vuonna 2007 väkiluku oli noin 60000 ja vuonna 2011 vajaa 77000. Kuulemamme mukaan paikallinen nuoriso jämähtää kaupunkiin seuraamaan vanhempiensa ammatteja ja perustamaan perhettä jo hyvin varhaisella iällä. Lisäksi vanhemman väestön muuttovirta hektisen eteläisen Australian suurista kaupungeista kohti rauhallista Hervey Baytä on jatkuvaa.

Kaupunki ei rakenteeltaan ole mitenkään järin mielenkiintoinen. Sitä voisi kuvata jopa tylsäksi. Hervey Baytä halkoo sisämaasta merenrantaan vievä noin puolitoistakilometrinen Main Street jota reunustavat lukuisat yksi- tai kaksikerroksiset talot kauppoineen ja kahviloineen. Rannanmyötäinen pääkatu on puolestaan noin kahdeksan kilometriä pitkä Esplanade, jota niin ikään reunustaa kaupungin puolella lukuisat kaupat, ruokapaikat, kahvilat sekä matkatoimistot ja rannan puolella kapea metsäkaistale ja lähes 20 kilometriä pitkä hiekkaranta. Kaksirattainen kulkupeli on täällä melkein vähimmäisvaatimus, mikäli haluaa tutustua tarkemmin suhteellisen laajalle alueelle levinneeseen kaupunkiin. Hervey Bay ei itsessään tarjoa mitään erikoisempia aktiviteetteja, mutta toimii maailman suurimpana valasretkien tarjoajana sekä porttina Fraser Islandille, joka ansaitsee mahtavuudellaan oman artikkelinsa.

Hervey Bayn rantamaisemaa

Hervey Bayn rantamaisemaa

Saavuimme siis Hervey Bayhin keskiviikkona 18.9. illan jo hieman hämärtyessä. Linja-autoyhtiö Greyhound tarjosi meille jälleen miellyttävän matkan Maroochydoresta Hervey Bayhin. Emme olleet varanneet kohteestamme minkäänlaista majoitusta, joten päädyimme kokeilemaan ensimmäistä kertaa elämässämme couchsurfingia – suomalaisittain sohvasurffausta. Mikäli käsite on joillekin tuntematon, voin avata sitä tässä: Couchsurfingin pohjana on ilmainen sivusto, joka toimii kohtaamispaikkana “sohvaa” tarjoaville hosteille eli isännille/emännille ja “sohvaa” etsiville surfaajille. Hostit siis tarjoavat ilmaiseksi majapaikkaa yleensä maksimissaan muutamaksi yöksi ja maksimissaan muutamalle vieraalle kerrallaan. Lähtökotona on tutustua uusiin ihmisiin ja erilaisiin kulttuureihin sekä majoittaa ihmisiä “ylimääräiseen tilaan” ilmaiseksi (“share your space”). Majoituksen taso on vaihtelevaa, sillä joskus yö vietetään kirjaimellisesti sohvalla nukkuen ja toisinaan ilmastoidussa huoneessa jenkkisängyssä loikoillen. Vaihtelevasta majoituksesta huolimatta sekä surffaajat ja hostit ovat yleensä samanhenkistä porukkaa, joten majoitustavalla ei ole niinkään väliä. Suosittuja hosteja voi etsiä referenssien perusteella.

Meidän neitsytsurfauksellamme hostina toimi srilankalaissyntyinen, mutta Australiassa jo kymmenen vuotta asunut 39-vuotias it- ja mainosalan projektipäällikkö Reg Samuel. Reg oli mitä mahtavin isäntä meille. Hän tarjosi meille luksusmajoituksen. Saimme oman ilmastoidun huoneen jenkkisängyllä. Lisäksi Reg halusi välttämättä maksaa osan ruoka- ja juomaostoksistamme. Hän esitteli meille kaupunkia autokierroksella, auttoi meitä etsimään edullista Fraser Islandin retkeä, kävi meidän kanssa paikallisissa baareissa, lainasi meille polkupyöriä, antoi ilmaiseksi käyttää hänen pyykinpesukonetta ja kyyditsi meidät mahdollisuuksiensa mukaan kaikkialle. Kävimme lisäksi pelaamassa yhdessä lentopalloa ja cardio-tennistä. Parempaa ja sydämellisempää hostia saa varmasti etsiä ja voin todellakin suositella Regiä kaikille maailman ihmisille. Tälläista on vieraanvaraisuus, johon suomalainen ei ole tottunut.

Reg, minä ja Anna nauttimassa illallista!

Reg, minä ja Anna nauttimassa illallista!

Majoituimme Regin luona suhteellisen pitkään: ensin keskiviikosta lauantaihin, jonka jälkeen piipahdimme Fraser Islandilla, ja vielä maanantaista tiistaihin. Tänään illalla matkamme jatkuu 12 tunnin linja-automatkan siivittämänä pohjoisen Queenslandin lomaparatiisiin Arilie Beachille. Jälleen kerran turhat suunnitelmallisuudet ovat heitetty romukoppaan ja majapaikkamme on tulevan vuorokauden arvoitus. Sitä odotellessa voin kuitenki suositella kaikille couchsurfausta ja alkaa kirjoittamaan omaa artikkelia Fraser Islandin retkestä, joka oli minun elämäni yksi mahtavimmista elämyksistä.

Yksi vastaus artikkeliin ”Kohti pohjoista

  1. Ihan mahtavaa matkakertomusta, hienoa Lari! Hyvää matkaa ja mukavia elämyksiä. Terkuja Annalle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *