Maailman äärissä

Tänään (to 5.9.2013) on kolmas iltamme kuvan kauniissa Brisbanessa. Saavuimme tänne siis tiistai-iltana hieman ennen puolta yötä matkan uuvuttamina. Lennot vaihtoineen kestivät tänne yhteensä noin 30 tuntia, joten pääsimme matkan keston suhteen suhteellisen vähällä. Mitään kommervenkkejeä matkalle ei tapahtunut lukuunottamatta pientä kielimuuria Hong Kongin lentokentällä. Sen seurauksena sain nuudelisoppaani ryhdittämään lautasellisen Madventuresistakin tuttuja “chicken-fingereitä” eli kanan varpaita. Valitettavasti olin kuitenkin hieman nössö ja jätin fingerit koskemattomina kulhoonsa, sillä en halunnut pilata muuten niin nautinnollista lounashetkeä kumisen jähmeitä varpaita imaillen.

Kauhutarinoita piiruntarkoista rajamuodollisuukista Australian lentokentillä sai jälleen kerran painaa villaisella. Mitään ongelmia maahanpääsyn kanssa ei ollut. Mitään turhia ei kyselty eikä reppuja sen kummemin tongittu. Odottelimme etukäteen tilattua kyytiä lentokentällä vartin verran, kunnes taiwanilaisnuorukainen Chen Max heitti meidät McDonalds-vierailun jälkeen hostellillemme.

Pitkän lentomatkan rasittamina 12 tunnin yöunet maistuivat paremmalta kuin hyvältä, minkä jälkeen suuntasimme keskiviikkoiltapäivänä tutustumaan Brisbaneen. Sanalla sanoen kaupunkinäkymää voi kuvailla mielenkiintoiseksi. Hostelimme sijaitsee West Endissä noin 15 minuutin käveymatkan päässä kaupungin ydinkeskustasta.  Nimestä huolimatta kaupunginosa huokuu amerikkalaista lähiötunnelmaa vieri viereen rakkennettuine terassein varustettuine omakotitaloineen. Hostellin lähellä sijaitseva West Endin kahtia jakava Boundary Street on kuitenkin oiva paikka tutustua maailman ruokakulttuurien kirjoon. Kadun varresta löytyy kaikenlaista ruokapaikka kiinalaisen ja kreikkalaisen keittiön väliltä. Katua reunustavat myös lukuisat mukavat kahvilat, joista yhtä kävimme positiivisin kokemuksin tänään kokeilemassa. Ja jos itse Boundary Streetiltä ei löydä mieleistänsä ruokapaikkaa, sivukadulla voi törmätä vaikka libanonilaiseen ravintolaan. Hintatasoltaan alueen kahvilat ja ravintolat ovat hieman ydinkeskustaa edullisempia.

Boundary Streetiltä käännyttäessä Melbourne Streetille, sitä jatkaen ja Victoria Bridge ylittäen saavutaan Brisbanen ydinkeskustan alueelle, joka huokuu suurkaupungin tunnelmaa korkeiden rakennusten ja runsaiden väkijoukkojen sävytttämänä. Viimeistään sillan ylitettyään tajusi olevansa suurkaupungissa, sillä arkkitehtuuri muuttui siltaa edeltävän kulttuurikeskuksen myötä täysin. Sillan jälkeen avautuu heti kohta Queen Street Mall, noin kilometrin mittainen ostoskatu, jonka varrella sijaitsee lukuisia ja lukuisia erikoisliikkeitä sekä ostoskeskuksia himoshoppailiojille. Kadulta löytyy myös runsaasti ruokkapaikkoja ja kahviloita, joista monet näyttivät käymisen arvoisilta. Hinnat sanelivat kuitenkin päätökset kahvinjuonnista.

Kaiken kaikkiaan keskusta ei paljoakaan eurooppalaiselle tarjoa. Se ei sinänsä pidä sisällään kulttuurihistoriallisesti mielenkiintoisia yksityiskohtia, sillä onhan maan ja kaupungin historia vielä nuori. Kuitenkin erityisen upeita ja käymisen arvoisia paikkoja ovat esimerkiksi kasvitieteellinen puutarha “Botanic City Gardens” ja vuoden 1998 maailmannäyttelyn peruille rakennettu 16 hehtariin puistoalue “South Bank Parklands”. Kaiken kaikkiaan Brisbane on ollut tämmöisen reissun alkajaisiksi miltei täydellinen kaupunki. Siitä huolimatta suuntaamme loppuviikosta rannikolle rantalomalle paikkaan, joka on toistaiseksi vielä määrittelemätön.

Brisbane Cityn tornitaloja sekä Brisbane River City Botanic Gardenilta kuvattuna

Brisbane Cityn tornitaloja sekä Brisbane River City Botanic Gardenilta kuvattuna

Brisbane city by night Victoria Bridgeltä kuvattuna

Brisbane city by night Victoria Bridgeltä kuvattuna

Anna South Bankin nepalilaisella pagodalla

Anna South Bankin nepalilaisella pagodalla

Chicken fingers

Chicken fingers

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *